27 Şubat 2013

SU HAYATTIR...


      Bu sefer geç kalınmış ve söylemeyi, üzerinde konuşmayı kendimce gerekli gördüğüm bir konuyu yazıyorum size. Su gerçekten hayat!! Ve biz genellikle bunu hep göz ardı ediyoruz. Ya su içmeyi sevmiyoruz yada unutuyoruz. Hep bir bahanemiz var. Bende su içmeyi sevmeyenlerdenim aslında sevmemek değilde aklıma gelmiyor susamıyorum. Ki zaten su, susayınca değil susamadan önce içilmesi gereken bir şeymiş. Su, hakkında bir takım araştırmalar yaptım da :) Mesela:
      Su fazla tüketilmeyince vücut sıvısında azalma oluyormuş bu da yorgunluk, hafıza bozukluklarına, yaptığımız işlere tam odaklanamamaya, dikkatimizi toplamada güçlüğe neden oluyormuş. Ki bunların yanı sıra vücudumuzdaki bir çok hayatsal faaliyet için gerekli. Hücrelerimize besin taşıma, böbreklerimizin temizlenmesi, Kanımızın büyük bir kısmı sudan oluşur. Kan olmadan olur mu pekii? Tabiki hayır. Bağışıklık sistemimizin düzgün çalışabilmesi için gerekliymiş. Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde yardımcıdır. Besinlerin sindirilmesi için gerekli olan salgıların yapısında bulunuyormuş. Bunu hiç bilmiyordum, izolasyon maddesi gibiymiş :)) Yani vücudumuzu sıcak havalarda serin, soğuk havalarda ise sıcak tutarmış. Emziren bayanlarda süt üretimini arttırıyormuş. Eee daha ne olsun kii? Her şey için, kısacası güzel yaşayabilmek için suya ihtiyacımız var!

      Günde yaklaşık olarak 2-2,5 lt su tüketmek gerekliymiş. Ama bu yaşam şekline göre de değişim gösterir. Spor yapınca vücuttan daha çok su tüketildiğini göz önünde bulundurursak biraz daha fazla içmemiz gerekebilir. Bazı hastalık durumlarında doktor kontrolünde içilmesi gerekebilir. Hepimiz vücudumuzu tanıyoruz az-çok bunu ayarlamak bize kalıyor. Tabi normalde su içmeyen bir insanın bir anda bu kadar su içmesi kolay değil 1,5 lt ile başlasak devamı gelir bence! Hemde diğer yandan yaz geliyor kilolarımdan kurtulmalıyım diyorsanız mutlaka su tüketmelisiniz(-miş :)). Çünkü su yağ yakımını sağlıyor. Ayrıca içtiğimiz diğer içecekler su ihtiyacımızı karşılamıyor maalesef. Çay içtim, kahve içtim olmuyor. O yüzden siz ne yapın ne edin su içebilmek için çaba sarf edin.

      Ben daha çok su içebilmek için kendimce bir takım yöntemler geliştirdim :) Mesela bardakta su içmek bana zor geliyor. Sanki doldurduğum bardaktaki suyun hepsini bitirmem gerekiyor gibi hissediyorum. Kendimi baskı altına almayı sevmiyorum o yüzden genelde şişeden su içmeyi tercih ediyorum. Fakat plastik şişeden su içmekten ve o plastik şişede beklemiş suyun tadından nefret ederim! O yüzden hep cam şişelere koyarım suyumu. Gittiğim yerlerde güzel cam şişelerde su verilirse hemen alırım. Seviyorum farklı ve değişik şişeleri. 



      Hele birde böyle aşk kokan şişelerde su içmek gibisi yok :)) Evimde bile böyle cam şişelerim başımın ucunda, masamda, her yerde... Ofiste şişem hep yanımda durur. Birde bilgisayarıma bir program kurdum. Belli saat aralıklarında su şişesi ve küçük bilgilendirme notlarıyla su içmem gerektiğini hatırlatıyor. Minik post-itler kullanarak hatırlatıcı notlar yazabilirsiniz. Yada yakın bir arkadaşınız varsa eğer çok su içen, ona sizi de uyarıp su içmeniz gerektiğini hatırlatmasını isteyebilirsiniz! Eğer suyun tadını sevmiyorsanız bir kaç damla limon sıkarak aroma katabilirsiniz. Ben sıcak su içmeye gayret ediyorum. Fakat sıcak suyu sadece içemediğim için içine limon dilimleri atarak işimi kolaylaştırıp daha keyifli bir hale getiriyorum. (Böyle içmek daha iyiymiş vücut için) Çantanızda da su taşıyabilirsiniz hep gözünüzün ve elinizi attığınız yerde bulunması iyi olabilir. Benim bu konudaki fikirlerim bu yönde. Kulağınıza hoş gelen bir şey varsa onu yapmaya başlayarak yada kendinizce uygun gördüğünüz eğlenebileceğiniz başka şekillerde suyu hayatınıza sokabilirsiniz bence :) Bol suyla ve sevgiyle kalın!

10 yorum:

  1. su çok önemli bütün vücudu dengeye sokan sudur. ben çok içmeye gayret ediyorum

    YanıtlaSil
  2. ben de kışları hiç su içmiyordum
    hiç hem de aklıma gelmiyordu su içmek çok sıvı tüketiyorum çay kahve diye geçiştiriyordum
    sağlık açıısndan da düşünmüyordum sanırım :D
    bir gün bir yerde cildin kurumasının ana nedeni susuzlukmuş diye okuyunca ( bayanlar sağlık diyince değilde güzellik elden gidicek dersen yaparlarmış hesabına döndü ama )
    su içmek için yöntemler bulmaya başladım.
    artık her içtiğim kahveden önce kocaman bardağımla bir bardak su içiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef bedenimizi sağlığımızı hiç düşünmüyoruz. Ya insan bi alışınca devamı geliyor ki zaten bünyeyi alışmak gerek...
      Kii insan istedikten sonra, bence kendini en iyi tanıyan olarak, bir yol bulabilir:)
      Hadi simdi de bu cevabın üzerine bir bardak su içç :)

      Sil
    2. bak iyiki hatırlattın bugün hiç içmemiştim :))
      gidip kendime köpüklü bir türk kahvesiyle kocaman bir bardak su alayım diyorum:))

      Sil
  3. bu güzel bir paylaşım olmuş şimdi kalktım ve bugüne kadar susuz bırakıp eziyet ettiğim vücudum için bir bardak soğuk su içtim:D

    YanıtlaSil
  4. NE TESADÜF BENDE İKİ GÜNDÜR SU DAN BAHSEDİYORUM
    SİZDE DE DAHA DEĞİŞİK BİLGİLER VAR
    BENDE BEKLERİM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende geldim baktım blogunuza :)
      yorumumu da bıraktım :)
      her zaman beklerim güzel ve sağlıklı hafta sonları..

      Sil
  5. sırmayı çok seviyorum.
    su hayattır gerisi bayattır hihi.
    :)

    YanıtlaSil